Program szkolenia ABC Baristy


A. Część teoretyczna

1. „Kultura kawy”

Historia kawy
Kawowiec                                                                                                                                                                      Gatunki i ich charakterystyka                                                                                                                                    Warunki upraw
Metody zbiorów
Obróbka ziaren
Sposoby palenia kawy i właściwości kawy palonej

2. „Espresso”

Definicja espresso                                                                                                                                              Historia ekspresu do kawy
Cechy idealnego espresso
Kolejność czynności podczas parzenia kawy                                                                                                         Kolejność czynności podczas spieniania mleka                                                                                   Klasyczne napoje kawowe
 

B. Warsztaty                                                                                                                                                      1.Omówienie i prezentacja podstawowych technik baristy:

Narzędzia baristy
Ustawianie młynka do kawy
Dozowanie kawy
Ubijanie kawy
Poziomowanie kawy
Espresso – proces
Teksturowanie mleka
 

2.Indywidualne ćwiczenia.

 

Szkolenia ABC Baristy odbywają się w cyklach dwudniowych przez 6 godzin wykładowych każdego dnia.Ukończenie warsztatów potwierdzane jest certyfikatem Śląskiej Akademii Barmana.

Koszt warsztatów ABC Baristy wynosi 450.- od osoby.Grupa liczy max. 5 osób.

Poleć:  Add to Facebook Tweet This Add to Delicious Submit to Digg Stumble This