7 października 2019

Kurs kelnerski

PROGRAM
KURS KELNERSKI PODSTAWOWY

1. Wizerunek kelnera

  • Kultura pracy
  • Etyka zawodowa
  • Cechy dobrego kelnera

2. Wyposażenie zakładu gastronomicznego

  • Wyposażenie techniczne
  • Bielizna stołowa
  • Naczynia
  • Szkło
  • Sztućce

3. Przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gości

  • Nakrywanie stołów bielizną stołową
  • Techniki noszenia naczyń
  • Zbieranie naczyń ze stołu
  • Nakrycie proste, rozszerzone, a la carte

4. Karty menu

  • Zasady układania
  • Znajomość jadłospisu
  • Doradzanie gościom

5. Techniki i formy obsługi gości

  • Systemy obsługi
  • Metody obsługi
  • Przebieg obsługi
  • Rozliczenie z gościem

6. Podawanie potraw i napojów

  • Śniadania
  • Zupy
  • Dania zasadnicze
  • Desery
  • Napoje zimne i gorące
  • Napoje alkoholowe

7. Przyjęcia okolicznościowe

  • Bankiety zasiadane
  • Bankiety angielskie
  • Bankiety mieszane

8. Psychologiczne aspekty obsługi gościa

  • Sytuacje trudne i konfliktowe
  • Skargi i reklamacje
  • Odstępstwa od reguł

Kurs kelnerski podstawowy
Szkolenie odbywa się w cyklach dwudniowych w sumie 20 godz.
Moduł teoretyczny na podstawie prezentacji multimedialnej a praktyczny to praca przy stole konsumenckim.
Uczestnicy otrzymują konspekt z omawianych treści w czasie zajęć.
Kurs kończy się egzaminem teoretycznym i praktycznym
Materiały szkoleniowe oraz sprzęt zapewnia organizator
Koszt kursu 350 zł